BOKMÄSSAN OCH FÖRELÄSNING MED JOHAN TELL

Lyssnade idag till Johan Tell, som gav en föreläsning kring ekologi och hållbarhet. Han har skrivit 30 (!) böcker i ämnet och precis lanserat ”Ekologik – 100 enkla sätt att leva hållbart”. Vad kan varje enskild person göra för att bidra till en positivt utveckling, att lämna jorden i samma skick som när vi fick den, till nästa generation?

Tankeväckande är de fakta han nämner; bla att de tio varmaste åren som uppmätts sedan 1880, har alla inträffat efter år 2000, och att extremvädret i världen ökade hela 46% mellan 2010 till 2016.

image-17

Lätt att bli deppig med det är också tydligt att vi gör framsteg och att alla kan vara med och bidra; framförallt till stor del genom vårt konsumentbeteende. Vi kan påverka utbudet genom att konsumera medvetet, för det vi efterfrågar är det som erbjuds i våra butiker! Han menade att vi alla ska gå till oss själva och se vad vi kan påverka och inte moralpredika över andras beteende, för vi alla kan göra skillnad på olika sätt. Jag är ju något av en ”shopper” när det kommer till kläder och där nämnde han att man ska försöka handla produkter i material som är naturliga och/eller ekologiska, samt använda varje plagg länge. Att se till att ens egna kläder kommer till användning på nytt om de inte är utslitna är också bra.

Ytterligare ett tänkvärt exempel var att många anser att man ska undvika flygresor för privatresor med nöjessyfte, medan han menar att upplevelser, nöjen och att upptäcka världen måste vi tillåta. Fokusera hellre på att undvika affärsresor som inte är nödvändiga. Att bygga upp digitala lösningar som är så pass moderna att det känns som att man är i samma mötesrum för att minska flygresornas miljöpåverkan.

1f9b9340-5ac2-403e-b76d-502a8eb0b936

Inne på bokmässan fastnade jag, inte helt oväntat, inne på avdelningen ”Hälsa” och fann flera inspirerande böcker i ämnet. Inhandlade Paulo Robertos ”Träna en kvart om dagen” till min man, jag kommer säkert följa den även jag. Övningarna i boken är ganska traditionella så de känner man igen och det är precis det jag gillar med boken, man behöver absolut inte krångla till det med komplicerade övningar. Det räcker med ”enkla” basövningar (ex armhävningar, fällkniven, benböj) i ett konkret träningsprogram för att få till riktigt bra träning. Det är alltid bra med en bok att följa, för ens egna idéer tenderar att försvinna när man väl ska köra.

Smälte intrycken över en god bit mat och kaffe på Da Matteo .

2 reaktioner till “BOKMÄSSAN OCH FÖRELÄSNING MED JOHAN TELL

    1. Stort tack för föreläsningen. Den var fylld av bra fakta och dessutom underhållande! Måste kolla in din bok om cykling och när du kommer till skidboken kan jag bjuda på lite kunskaper 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s