Vasaloppet nästa år?

Har idag kollat på Vasaloppet på TV som så många andra. Mysigt att gå upp tidigt och se starten gå iväg. Visst blir man inspirerad till att köra loppet någon gång!

I år passade det inte riktigt in att köra eftersom jag varit bortrest så mycket sista månaden. Innan denna vintern startade hade jag ändå som mål att genomföra ett långlopp. Syftet med det var att ha ett mål att träna mot, men också att få vara med och känna på den stämning som råder ute på motionsloppen runt om i landet. Hade tänkt köra Ymerloppet på min hemmaplan i Borås, men loppet blev framflyttat så därför kunde jag inte vara med. Istället blev det Axa Ski Marathon just innan årsskiftet. Så härligt att ha genomfört det som var målet för vintern! Inte trodde jag i augusti att jag skulle köra en 42 km-tävling ett halvt år efter Ellens födelse. Häftigt att kunna bygga upp kroppen på förhållandevis kort tid.

Ledtrådarna till att bli stark på kort tid tycker jag är:

– Kontinuitet. Jag körde minst tre pass per vecka hela hösten. Sätt en miniminivå och utgå från den istället för att vrålköra och tappa orken för fort.

– Variation mellan styrketräning och konditionsträning. Jag tycker att överkroppen behöver tränas specifikt eftersom man lätt blir svag i bål och armar. Framför allt om man ska köra skidtävlingar, men även när man har ett stillasittande kontorsjobb är det inte fel att bygga upp sig.

– Variation mellan mycket lugna konditionspass (A1) och intervallpass (A3). De lugna passen tycker jag är skönt att antingen köra som ett socialt pass med någon vän eller med Daniel, eller helt ensam som meditationspass där man hinner tänka igenom en hel del. Intervallpassen bestämmer jag utformningen på i förhand, brukar bestämma total intervalltid. Ex minst 25 min total intervalltid. Kan köras som 3-minutare, 5-minutare, stege eller en lång tempointervall.

Som jag skrev tidigare i veckan så är jag just nu lite krasslig. Passar på att ta någon veckas paus och ska sedan köra igång med kontinuerlig träning igen, 3 pass per vecka är målet. Dessutom måste minst ett av dem vara ett simpass, så jag lär mig crawla. Annars blir det tufft att klara av 6 km simning på Borås Swimrun 8 juni..

20140302-135420.jpg

20140302-135542.jpg

20140302-135709.jpg

7 reaktioner till “Vasaloppet nästa år?

 1. Halloj Emelie, på tal om Vasaloppet, jag körde Öppetspår måndagen shit det var jobbigt. Inte många mil i bena och +6 grader när vi starta samt kuling varning. Men inga undanflykter här, jag genomförde Vasan och som du skriver, stark överkropp så man orkar staka hade jag gärna haft mer av. 😄. Nästa gång kallvalla solsken i blicken och mer än 14 mil i kroppen då är jag på igen. Ha en fin dag// Petra Åberg – Lindroos

   1. Ja, fler mil så är man snart nere på 6 timmar, det blev 7:16 vilket jag är nöjd med faktiskt.
    Ja, jag kör endel MTB. Köpte mig en 29 tum och vilken rolig cykel. Beter sig lite snällare tycker jag. Du har kanske redan testat? Jag försöker få in 1-2 pass i veckan när vädret tillåter är ju en solskens cyklist idag :-). Men älskar att träna i skogen. Du? Hojar du mycket? Längtar du ut i skogen?
    Kram

  1. Jag skulle gärna köra lite MTB igen, saknar det! Det blir en del turer på racern, men har tyvärr ingen MTB för tillfället. Får skaffa en snart igen!
   Kram

 2. Hejsan! Tack för en god insats i OS- studion. Jag tyckte att du hade en supersnygg antingen svart eller marinblå kofta/kavaj vid ett par tillfälle. Jag undrar vilket märke det är?
  Mvh Pernilla Fors

  1. Hej Pernilla!

   Tack ska du ha och roligt att du gillade kavajen. Tror du tänker på den med sned dragkedja, den är från Ahlvar, ett svenskt varumärke.

   Må så gott!

   1. Tack så mycket för ditt snabb svar, det var precis den jag menade.
    Mvh Pernilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s