Vad händer fysiologiskt på höghöjd?

Som uppföljning på gårdagens inlägg gällande höghöjdsläger kan jag idag komplettera läsningen med några blodprov jag fått tagna på mig.

En del av dem är från säsongen 2004/2005, alltså då när jag vann VM och delar av landslaget laddade genom höghöjd. Höghöjd förändrar blodvärden så som exempelvis hb (hemoglobinkoncentration), hematokrit (andelen röda blod kroppar) och retikulocyter (nybildande av röda blodkroppar), hur stor förändring som sker är individuellt. Igår lade jag upp några länkar för de som vill läsa mer om detta, här är en till intressant sammanfattning av Norges ”Olympiatoppen”. Samt en artikel på Viasats OS-hemsida där skidlandslagets läkare Per Andersson förklarar vad som sker i kroppen. Tror de flesta landslag använder sig av denna metod och rent biologiskt är det just anpassningen i blodet som man vill åt. Dessutom får man då ladda upp tillsammans med teamet på energipåfyllande vackra ställen i Alperna och det gör också sitt!

Nedan kan ni se mina blodprov tagna på ett antal WC-tävlingar och mästerskap, det som är färgat grönt är i samband med höghöjdsläger. Då blodvärden i skidvärlden varit uppe för diskussion kommer jag att försöka komplettera tabellen med de av mina värden som jag kan få tag på för att offentliggöra min statistik.

20140202-203527.jpg

2 reaktioner till “Vad händer fysiologiskt på höghöjd?

 1. Väldigt bra åskådliggjort diagram. Önskar att alla kunde presentera sina värden på detta sätt. Jag har en undran dock angående värdena från Val di Fiemme och Davos 2006. Har du någon teori om varför du har lägre värde i Davos, efter eller under höghöjdslägret och högre värde före höghöjdslägret i Val di Fiemme? Det vore ju mer logiskt om värdena hade varit omkastade.

  1. Hej,

   Bra fråga. Det verkar tyvärr inte alltid vara så lätt att veta varför kroppen reagerar på ett viss sätt. En person som är utbildad inom området kan säkert göra en mer korrekt bedömning, men mängd vätska i kroppen, mätosäkerhet eller infektion i kroppen är exempel på faktorer som kan påverka dessa värden utifrån det jag hört. Läste även någonstans att det kan påverka om man kommer inspringandes till testet eller om man suttit ner ett tag innan, men vet inte om det stämmer.

   Den trend som man kan se är att retikulocytvärdet (omogna blodkroppar) ökar vid höghöjd, vilket förklaras med att kroppen slår på en produktion i mer syrefattig miljö.

   Vänliga hälsningar,
   Emelie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s