Uppladdning inför OS högt över havet

Vill börja med att gratulera Charlotte och Marcus för deras mycket starka OS-genrep i dagens världscup på 10 och 15 km klassisk stil!

Svenska landslaget har liksom flertalet andra landslag laddat upp på höghöjd inför OS. De har varit i Seiser Alm i Italien, som är ett av de vackraste ställen som jag själv varit på. Där tränar man på ca 1800 möh.

Att landslag ligger på höghöjd några veckor i följd innan mästerskap är för att försöka pricka in formen. Många reagerar positivt på höghöjdsvistelse genom att känna en förbättrad form efter ett tag när man kommit ner på lägre höjd. Enkelt beskrivet så försöker kroppen anpassa sig till den syrefattiga luften och när man är nere på lägre höjd så finns denna anpassning kvar en period efteråt. Det är dock väldigt individuellt hur man reagerar på höghöjd, både känslan/prestationen uppe på höjden och känslan/prestationen när man är nere på lägre höjd igen. För vissa är det inte så stor skillnad att träna på höghöjd kontra lågland, de kan träna på som vanligt, medan andra (exempelvis jag själv) tar många dagar på sig innan kroppen börjar piggna till.

Det året som jag vann VM hade jag och delar av landslaget flera perioder av höghöjd innan mästerskapet. Först hade vi två glaciärläger under hösten där vi tränade vi på ca 2700 möh. Under tävlingssäsongen var vi sedan på höghöjd vid tre tillfällen.

För att höghöjdsträning ska ge bästa effekt finns några generella tips (även om teorierna kan gå isär ibland):
– Vara fräsch i kroppen innan man går upp på höjd.
– Enbart köra lugna pass uppe på höjden och köra den högintensiva träningen på låg land (så lågt som möjligt, gärna ta sig ner till åtminstone 1000 möh). Det för att det är slitsamt för kroppen med den höga höjden och risken finns att man blir sliten istället för pigg om man gör kör för hårt.
– Impulser (maxkörning i ca 15 sek) och lättare spurtträning på höjden kan genomföras på höjden.
– Man behöver ha välfyllda järndepåer när man kommer upp på höghöjd, då de kan sjunka under tiden man vistas där. Man kan vara extra noga med att äta järnrik mat en period innan och eventuellt komplettera med järntabletter. Det kan vara bra att kontrollera värdena på sina järndepåer i förväg.

Vill man läsa mer detaljerat om vad som händer i kroppen och med prestationen genom vistelse/träning på hög höjd, så är en studie av Dr Stray-Gundersen en av de mest kända, följ länk. Artikel om dessa studier på Fasterskier.com, följ länk. För en svensk summering av kunskap gällande höghöjdsträning skriven av HC Holmberg och Carsten Lundby, följ länk.

Själv laddar jag också på höghöjd, detta genom utförsåkning uppe på glaciären Kitzsteinhorn som ligger på 3000 möh. Långa backar i kombination med en höjdkänslig Emelie gör att jag är helt slut framåt kvällarna 🙂

20140201-180713.jpgHöghöjdsuppladdning

3 kommentarer på “Uppladdning inför OS högt över havet

  1. Intressant!
    Har du något tips var man kan åka på höghöjdsläger som motionär för att spetsa formen till Vasan? Och hur bör tex ett 5-dagarsprogram se ut om det är första gången?

    1. Hej P-O!
      Själva höghöjdseffekten nås först efter 2-3 veckors vistelse på höghöjd enligt de flesta studier. Men, 5 dagar i vacker miljö och med god träning kan nog spetsa formen också! De ställen som jag har varit på är Pontresina vid St Moritz, Lavasé ovanför Val di Fiemme och Seiser Alm. De två sistnämnda är favoriterna. Om du tränar inför Vasan är mitt tips att köra så mycket volymträning som möjligt de dagar du är där, var ute på riktigt långa lugna pass. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s