Uteförskola eller inte?

Det är inte dags än, men så småningom ska Ellen placeras på förskola och redan långt innan behöver man som förälder ansöka om plats. Vi har funderat på olika typer och blivit nyfikna på de uteförskolor som finns lite varstans.

På uteförskolor bedrivs nästan all verksamhet utomhus. Det är inte så vanligt att uteförskolor har tillgång till inomhuslokaler, men det finns ofta någon mindre inomhusyta eller liknande där de kan vistas.

Jag tänkte sammanfatta lite för- och nackdelar. Fann mycket information sammanfattat i denna uppsats, ”Uteförskola – en undersökning”, från Landskapsarkitektsprogrammet i Alnarp.

Fördelar:
– Barnen är mycket ute i friska luften
– De får lära sig mycket om djur och natur och blir kanske även mer miljömedvetna.
– De blir duktiga i sin grovmotorik då de rör sig mycket i terräng
– De håller sig eventuellt mer friska. Vet dock inte om det är vetenskapligt bevisat att barn som är ute mycket är mindre sjuka, men det verkar troligt att så skulle vara fallet då det är mindre smittorisk utomhus. De sover utomhus och har inte lika mycket saker att peta på där virus kan fastna. En vän med barn på uteförskola menar att de har varit ganska befriade från VAB-dagar.
– De får använda sin fantasi för att finna saker att leka med utomhus
– Ljudnivån är lägre
– De får tillgodogöra sig mer dagsljus
– En studie har gjorts som visar att barn som vistas på gårdar med naturlik karaktär, jämfört med vanliga plana gårdar, rör sig ungefär 20% mer, det borde tala för uteförskola där barnen vistas i skogsmiljö eller vegetationsrika parker

Nackdelar:
– En studie på Karolinska Institutet har påvisat att barn på uteförskola har högre värden av stresshormonet kortisol än barn på traditionell förskola. Man utredde inte varför, men teorin var om det gav ett visst fysiskt stresspåslag att vistas utomhus
– Finmotoriken används inte lika mycket utomhus som de barn som leker mer med typiska inomhusleksaker. Min vän som har sitt barn på uteförskola sa att de försöker tänka på att jobba mer med finmotoriken hemma istället.
– Att äta och gå på toaletten utomhus skulle kunna vara ett stressmoment om det exempelvis är kallt ute och det behöver gå undan, men vad jag förstår så har många utomhusförskolor tillgång till kök och badrum inomhus
– Vid kyla kan det generellt vara påfrestande att vara utomhus för riktigt små barn

Jag tycker mig se fler fördelar med uteförskola, har ni några erfarenheter från detta så säg gärna till!

20140126-181208.jpgFoto lånat från Tummens förskola

2 reaktioner till “Uteförskola eller inte?

 1. Hej!

  Ja, det är nog klokt att tänka på detta i tid och fundera på vad man vill, det finns mycket att välja på!
  Jag skulle ju kunna skriva en bok om alla fördelar med uteförskola men jag tänker att om ni vil så kan vi ju åka till Linns förskola någon gång när ni kommer hit så kan vi visa och berätta mer, det funkar ju på helger med.
  Jag tycker barnen får mycket finmotorisk träning ( i lek med naturmaterial bla.) men däremot får man tänka om det är moment de inte får med sig som man kanske får på en annan förskola och som man förväntas kunna när man kommer till skolan ( än så länge är det bara det här med att äta med kniv och gaffel…)
  Jag har hundra argument till, men hör av er om ni vill åka och titta. skickar med en länk med en del info.
  http://www.friluftsframjandet.se/iurochskur/60
  Ha det bra / Linda

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s