Nybliven mamma: Hur får man tid till träningen?

Jag fick ett mail från en vän och nybliven mamma som undrade hur jag pusslat ihop träning och vardag på ett bra sätt efter graviditeten. Kanske har fler samma funderingar så jag delar med mig av några av svaren till henne. Vill börja med att säga att jag inte är någon supereffektiv övermänniska bara för att jag bloggar mycket om träning, om någon nu skulle få för sig det… Sant är dock att träningen prioriterats och personligen så tycker jag att det har funnits bra med tid till att träna nu under mammaledigheten. Så känner inte alla och det har jag full respekt för.

Efter graviditeten tror jag de flesta av oss kvinnor önskar att snabbast möjligt komma tillbaka till normalvikten, återfå konditionen, samt bli stark i kroppen igen. Men tålamod och långsiktighet är superviktigt när det handlar om fysik, kondition och styrka. Det tar tid, man måste bygga upp sig successivt och ta små steg åt gången. Att finna praktiska lösningar för att få in träningen i vardagen kan vara en start!

För min del fungerade styrketräning väldigt bra i början. Jag var på ett litet gym där jag kunde ta med mig Ellen i babyskyddet och hon somnade nästan alltid efter ett tag och sov sedan i ca 30-45 min. När hon vaknade kunde jag antingen gå runt med babyskyddet mellan seten som jag körde, för då höll hon sig nöjd, eller så la jag henne på en filt och körde övningar på en matta bredvid. En tjej i min föräldragrupp går på ett lite större gym och även där får man ta med sig bebis i babyskydd eller i barnvagn. Hennes bebis sover också vanligtvis största delen av träningspasset och på hennes gym anpassar de ljudvolymen på musiken när bebisar är i lokalen.

Löpning med barnvagn är också ett bra alternativ om man börjar försiktigt med mycket korta pass. Det är lite tyngre att springa med vagn än utan, men det blir också bättre träning resonerar jag. Under några månader körde jag med min vanliga barnvagn, Emmaljunga City Cross med fasta hjul och den gick riktigt bra att springa med. Nu har jag även en löpvagn, en Thule Chariot CX 1 som är gjord för att springa med och rullar lättare.

Om man inte kan springa pga skador till exempel kan man ta på sig träningskläder för att kunna promenera raskare med vagnen och göra stopp vid någon parkbänk för styrkeövningar. Dips, armhävningar (går att variera i armbredd), utfall, knäböj och någon magövning går att köra var som helst och kan räcka gott som genomkörare av kroppen.

Så styrketräning och löpning har passat bra för mig under dagarna medan sambon är på jobbet. Förmiddagarna är bäst, för då tar Ellen vanligtvis en förmiddagstupplur. Jag försöker vara färdigombytt och redo för träning när tillfälle kommer.

Vidare har vi kommit överens om var sin träningskväll på vardagarna och var sin träningsdag på helgen. Den som har ”sin” träningsdag bestämmer helt upplägget för passet och så får den andra personen anpassa sig.

Härom veckan så lämnade jag Ellen till Daniel över lunchen och stack iväg till ett gym som ligger nära hans jobb. Det kan fungera någon gång då och då (måste anpassa mig efter hans tider såklart) för att få ett riktigt effektivt träningspass på egen hand.

Gällande amningen så har jag kunnat vara iväg åtminstone 2 timmar, så jag har inte behövt pumpa för att kunna träna.

Jag kommer i ett senare blogginlägg ge förslag på styrketräningsprogram då man lätt kan bli lite osäker på gymmet när man inte varit där på ett tag. Kommer också ge min syn på saken i hur man kan träna magen på ett försiktigt sätt efter graviditet.

20131226-213200.jpgStyrketräning kan fungera på rätt gym.

20131226-213222.jpgLöpning med vanlig barnvagn på parkens grusvägar där Ellen kan se på trädkronorna.

20131226-213258.jpgEfter några månader testade vi löpvagn och den kan även byggas om till vagn för längdskidåkning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s