Andra dagen i skidtunneln

Nu sitter vi nöjda, trötta och glada i bilen på väg hem efter ett lyckat träningsläger. Det har blivit många varv i Torsby Ski Tunnel med coachning individuellt och i grupp. Idag tränade vi på stabilitet i utförskörningen genom att öva på att kliva i och ur spåret och att ploga i olika hastigheter. Det är skönt att känna sig trygg när man kommer till utförsbackarna, för bara själva rädslan kan göra att man spänner sig och på så sätt lättare faller. Vi körde också en rolig stafett där alla tog i allt de hade och vi fick en hel del goa skratt!

Tänkte dela med mig av några delar i den klassiska skidtekniken som genomgående är utmaningar:
– Tyngdöverföringen i såväl diagonalåkningen som stakning med frånskjut. Att våga föra över positionen från höger till vänster sida och finna balansen på ett ben. Vanligt är att man inte vågar/kan finna balansen och därmed inte använder glidfasen fullt ut på skidan. Man får heller inte riktigt upp bakre delen av skidan från backen.
– Armpendeln styr benpendeln och genom att vara avslappnad och tung i axeln så får du en bättre benrörelse och mer tyngd ner i fästzonen.
– Framföringen av skidan är viktig och jag tycker hellre att man ska tänka på den än trycket bakåt. För fram höften vid benpendeln och sträva långt fram med foten för att få ett längre steg och ett bättre fäste.
– Armstyrkan är ofta en svag länk. När man bor där inte snön finns så tappar man lätt överkroppsträningen. Skidgång, rullskidåkning, SkiErg, simning och gymträning är exempel på bra överkroppsträning.

Tyngdöverföring och balans övas bäst upp genom att åka utan stavar så ta gärna för vana att börja varje skidpass utan dem. Det ger också bra styrketräning för höftböjare och ländrygg.

Det krävs mycket nötande för att teknikändringar ska sätta sig. Man kan inte fokusera på alla ändringar på en gång. Även som elitskidåkare finns det teknikdetaljer att förbättra och när jag var aktiv försökte jag ta en detalj åt gången och låta den sätta sig innan jag gick på nästa.

Tack för en toppenhelg ni som var där!

20140112-190654.jpgHela gänget är samlat.

20140112-222724.jpgFöreläste om min idrottskarriär, samt i hur man kan applicera elittänket i vardagsidrott och vanliga livet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s