Talang är en myt?

Forskare Anders K Ericsson uttalar sig till SVT om sin forskning och säger att ”Talang är en myt”. Samme forskare står också bakom påståendet om att 10 000 timmar slår medfödd begåvning.

De viktigaste framgångsfaktorerna är enligt honom istället:

– Träna saker du inte redan klarar
– Ett högt antal repetitioner
– Kontinuerlig feedback
– Processen bör vara målbilden inte slutresultatet
– Full koncentration och fokus

Jag tror på det han säger och känner igen mig i flera av punkterna. En av de mest intressanta är att ”processen är målbilden, inte slutresultatet”. Många tror att elitidrottare älskar att tävla. Visst är det roligt, men jag tror att många med mig känner att själva vägen mot målet är det som är det häftigaste. Det är också det som är det viktigaste för att nå framgång, vad du gör varje enskild dag för att närma dig ditt mål!

Personligen tror jag att ett visst mått av talang gör att man lättare väljer att satsa på idrott. Det är tungt att träna på utan vetskapen om att man kan bli bra i ett senare skede. Men i slutändan är det arbetsmyrorna och de som har förmågan att fokusera på rätt saker som blir vinnare. Så alla har chansen!

20140108-080358.jpgJag hade lagt ner nästan exakt 10 000 träningstimmar innan mitt VM-guld. Från ca 450 timmar per år på gymnasiet till ca 650 timmar per år under de sista årens satsning. Foto: Ulf Palm

5 kommentarer på “Talang är en myt?

      1. Det var nog mest att jag inte riktigt får ihop det hur jag ska hinna upp i 10000 timmar innan man blir för gammal, men jag kämpar vidare! 🙂

  1. Hur jag än räknar kommer jag inte upp till mer än 3-4000 timmar… Och jag som trodde att jag tränat på rätt bra genom åren. Kanske är VM-redo som 70-åring med andra ord…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s