Vallningsguide

Vallning är ett kapitel inom skidåkningen som kan göras mer eller mindre komplicerat. Nu skriver jag för de som är någorlunda nybörjare och försöker vara så heltäckande som möjligt, så för er erfarna kanske det inte dyker upp några större nyheter. Inlägget gäller för klassisk skidåkning. För skate behöver bara glidytan vallas.

Hade jag varit helt nybörjare skulle jag lämnat in skidorna för grundvallning (vallning av glidytan och grund på fästytan), för att slippa fokusera på vallning till att börja med. En grundvallning gör att du egentligen inte behöver valla om glidytorna förrän efter säsongens slut om du åker låt säga 5-10 ggr på skidorna. Ska du tävla så bör du valla om hela skidan från grunden, såväl glidytan som fästytan.

När man sedan kommit in i skidåkningen är det roligt att lära sig valla på egen hand. Det behöver inte vara så svårt, även om jag inser i skrivandets stund att det är några grejer att ha koll på. Det handlar främst om fyra moment: Valla glidytan, lägga på fäste från grunden, komplettera fäste och ta bort fäste.

Valla glidytan:
Glidytan behöver vallas vid tre tillfällen: när skidan blivit ”torr”, vilket man ser genom att glidytan blir vit i kanterna. Eller om man ska tävla för att få maximalt glid på skidorna. Även när säsongen är slut är det bra att göra rent dem och lägga på paraffin för att skydda skidan över sommaren.

Detta behövs: Paraffin för olika temperaturer (åtminstone ett varmt, ett kallt och ett mittemellan), strykjärn, plastsickel, nylonborste. Ev även mässingborste.

1) Borsta skidans glidyta med nylonborste eller försiktigt med mässingborste i skidans riktning, för att ta bort smuts.
2) Nästa steg är inget måste, men kan vara bra att göras. Gör rent glidytan genom att värma in ett varmt paraffin på glidytan och sickla bort det direkt, innan det har kallnat. Sickla och borsta med borste. Antingen bara med nylonborsten eller några drag med mässingborsten först och sedan nylonborsten.
3) Lägg på ett kallt paraffin. Låt det kallna och sickla och borsta sedan. Detta för att få en bas som gör att skidan håller längre innan den blir torr.
4) Lägg på ett eller flera lager av ett paraffin som har aktuell temperatur. Sickla och borsta. Borsta noga så att beslaget blir helt rent från paraffin.
Är skidan riktigt torr kan det vara bra att lägga på fler lager paraffin än vad man annars skulle gjort, det kallar man för att ”mätta” skidan.

Lägga på fäste från grunden:
Detta görs när glidytan vallas om eller när föret ändras från kallföre (burkvalla) till varmföre (klistervalla) eller vice versa. Skidan måste vara ren och torr på fästytan (se ”ta bort valla”).

Generellt sätt, för temperaturer under 0 grader tillsammans med torr snö används burkvalla. För temperaturer över 0 grader tillsammans med blöt snö används klister. Svårigheter att välja klister eller burk finns runt nollan, samt om det är isiga spår men kalla grader.

Detta behövs: Sandpapper, några burkvallor för olika temperaturer, några klistertuber (ex grundklister, lila, rött, universal, silver), vallakloss, varmluftpistol (kanske fungerar det med hårfön?).

1) Slipa fästytan med ett grovt sandpapper (ca 80-100) för att jobba upp lite struktur som vallan kan fästa i. Obs! Gå ej ut med sandpapper på glidytan.
2) Lägg på en tunn kall bas som får de andra lagren att sitta bättre. Grön burkvalla fungerar bra som bas. För klister välj ett grundklister eller kallt klister. Oavsett burkvalla eller klister så kan man värma in basen med varmluftpistol eller strykjärn alternativt gnugga in ordentligt med vallakloss.
3) För burkvalla, lägg på ett par lager av den valla som har rätt temperatur för dagen och gnugga ut med vallakloss. Lägg hellre flera tunna lager med fästvalla, än få tjocka, då tjocka lager lätt blir klumpigare.
För klister, fördela ut i ett fiskbensmönster. Även här kan man bygga i några lager, om än inte lika många som med burkvalla. Efter grundklistret lägg gärna ett lager lila klister och sedan det som är aktuellt för dagen (exempelvis rött eller universal) med hjälp av en varmluftpistol. Mängden fästvalla får gärna vara lite mer i mitten av fästzonen än utåt.
4) Ställ ut skidan i kylan så att fästvallan hinner stelna och kallna innan du lägger den i snön, annars finns risk för underfrysning.

Komplettera fäste:
Fästvalla behöver du komplettera vid varje åktillfälle. Se vilken temperatur det är och komplettera med 2-4 lager när det gäller burkvalla. När det gäller klister skulle jag antingen göra om från grunden eller skrapa av översta lagret och sedan lägga på aktuellt klister igen. Detta för att det ofta fastnar massa skräp i klistret.

Ta med dig den fästvalla du tog på från början ut på turen, samt en som är lite varmare, i fickan eller i vätskebältet ifall du behöver lägga på extra lager när du är ute och kör.

Ta bort valla:
Görs när vädret har skiftat och ny valla behöver läggas på från grunden eller när man vallar om hela skidan inklusive glidyta.

Detta behövs: ”vallaväck”, Fibertex, liten tunn spackelspade eller tunn stålsickel, plastsickel för mittskåran (brukar få med en sådan när man köper klister), papper (ex Fiberlen men fungerar också med hushållspapper).

1) Skrapa bort vallan med spackelspaden och mittskåran med lilla sickeln.
2) ”Dutta” på vallaväck på det fäste som finns kvar på fästytan.
3) Riv av en liten bit av Fibertexen och gnugga så att allt löser sig, även sidorna av skidan. Obs! Gå inte ut på glidytan.
4) Torka bort med papper och upprepa om så behövs. Gör en sista check så att allt är rent och torrt på fästytan.
_______________________________________

Mina tävlingsskidor vallades om innan och efter varje tävling, de låg aldrig utan paraffin. Mina träningsskidor däremot kompletterade jag med fäste inför varje pass och det var sällan jag gjorde om glidytan, kanske om det gick från kallföre till varmföre då jag ändå behövde göra om fästet från grunden.

Nu hoppas jag att jag inte glömt något, säg gärna till om ni har egna tips för att göra vallningen enkel och rolig!

20131223-201256.jpgFibertex, Fiberlen och sickel för borttagning av valla.

20131228-210856.jpgSå här lägger man på klistret.

20140104-125732.jpgDe finaste paraffinen är dyra och bakom lås.

6 kommentarer på “Vallningsguide

 1. Hej igen Emelie tack för snabba svaret, jag ska se nu om jag kan få ordning på vallningen. Jag tänkte bara passa på att fråga hur du rengör vallajärnet och om man ska rengöra nylon och mässingborstarna? Såg också att det finns ett rengörings medel för glidytorna men är det något man bör införskaffa?

  1. Hej igen! Jag brukar torka av vallajärnet med en liten trasa bara, utan något medel eller så, bara rakt av medan järnet är varmt. Sedan rengör jag sällan mässingborstarna eftersom man använder dem på samma sätt hela tiden. Jag har heller aldrig rengjort glidytan på annat sätt än med paraffin för varmare temperaturer. Om det inte kommit klister på ytan, ex nära fästytan – då tar jag försiktigt bort den fläcken med ”vallaväck”. Så du behöver inte införskaffa det enligt mig! Ha det gott!

 2. Hej!
  Kan man använda ett billigare paraffin för att göra rent glidet så som Swix CH10X eller ska man köra på LF10X? Sen när man ska grunda med ett kallt paraffin ska man köra LF6X eller LF4X?

  Jag är lite nybörjare på att valla men jag tycker att din guide är riktigt bara.

  1. Hej Marcus, bra frågor! Jag skulle säga att man kan använda lite billigare paraffin för rengöring. När det kommer till kallt grund så använd gärna det för lägst temp, det är oftast hårdare, men jag skulle ändå säga att båda fungerar bra. Så skulle jag gjort i alla fall! Lycka till och fråga gärna igen. //Emelie

 3. Vilken bra skriven instruktion.
  Behövs ingen film när du skrivit så utförligt.
  Nu ska jag ut och lägga på ett par lager fäste.
  Sen bär det iväg till Emma o Johan i Sälen.
  Mvh
  Christer Hjort
  Skövde

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s