Axa Ski Marathon

Idag söndag var det sista dagen i Vemdalen och tanken var att jag och familjen skulle direkt därifrån upp till Åre. Dock visste vi sedan ett litet tag tillbaka att Axa Ski Marathon skulle äga rum denna dag och både jag och min sambo var lite sugna på att få ett längdlopp i benen, speciellt med tanke på det trista vintervädret som gör att det finns risk att det inplanerade Ymerloppet blir inställt. Vi valde därför att ”svänga förbi” Orsa Grönklitt på vägen.

Starttiden på tävlingen hade ändrats i ett sent stadie, den flyttades fram fem timmar till kl 16. Det ställde till med lite bekymmer då loppet helt plötsligt skulle krocka med Ellens läggtid. Jag gillar inte riktigt att rubba på hennes mat-och-sov-klocka, utan vill vara konsekvent. Men vi bestämde oss ändå för att köra och i skrivande stund sover hon gott i bilen.

Det var en speciell känsla att ha en tävling framför sig, jag har inte tävlat sedan jag la av 2006. Det är lite tankar att jobba med, att inse att jag numera är motionär, eller ska man kalla mig elitmotionär, och därför inte ta det för allvarligt.

Jag tänkte nog ändå inte riktigt på vad jag gav mig in på innan jag stod på startlinjen. Kände mig inte särskilt kaxig när jag såg tjejerna runt omkring, det var hög elitklass på några av dem och motionärerna var ganska få.

Träningen ligger på en relativt sätt en blygsam nivå, men jag har trots allt en stabil grund att stå på från forna dar. Därför var det svårt att veta vilket tempo jag skulle ligga på och hur högt jag skulle spänna bågen. Trots min rutin så kan det alltså vara svårt att veta utgångsfart och hur långt orken ska hålla.

Jag hittade dock en lagom fart, en del tack vare att jag åkte tillsammans med en tjej som höll ett jämt och bra tempo. Krafterna höll hela vägen och jag slutade som åttonde tjej vilket jag är jättenöjd med. Sammanfattningsvis var mitt första motionslopp efter karriären riktigt roligt, det blir flera!

20131229-210017.jpgGrönt på backen, kändes mer som nere i Skåne än Dalarna.

20131229-210041.jpgPappa, i Bryntes sockertoppsmössa, vallade skidorna precis som förr.

20131229-210029.jpgStarten ska snart gå.

20131229-210049.jpgRejält trött precis efter målgång.

2 kommentarer på “Axa Ski Marathon

  1. Kul att se dig i tävlingsspåret igen. Inspirerande teknik som jag hoppas få se mer av på kommande tävlingar i vinter?!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s