Motionerande suggor

Läste en notis i senaste numret Mama om en studie angående träning under graviditet och dess effekt på barnet i magen, samt senare som vuxen individ. Studien är gjord på grisar som tydligen reagerar likt människan på fysisk aktivitet och finns att läsa i sin helhet i det vetenskapliga magasinet Experimental Physiology (länk till sammanfattningen).

Suggorna fick springa ca 40 minuter på löpband (vilken syn) fem dagar per vecka under graviditeten, förutom den sista veckan innan födseln. Resultatet av studien visade på att kultingarna i magen hade en lägre vilopuls än de vars mammor inte tränade. Man identifierade även positiva effekter på artärerna i alla åldersgrupper av suggornas avkomma (från kulting till vuxen ålder).

Forskarna menar att deras studie är den första som bevisar att moderns motion under graviditeten ger betydliga effekter på vaskulär funktion (blodkärlens funktion) när ungarna växer upp.

Detta skulle alltså troligtvis innebära att motion under graviditeten minskar oddsen för att barnet som föds drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar senare i livet.

Själv motionerade jag faktiskt väldigt sparsamt under graviditeten – inte för att jag trodde det var farligt utan för att jag inte riktigt hade lusten för det. Tror också det är viktigt att inte tvinga sig till saker man inte vill. Men kanske skulle man ha tränat mer 😉

20131216-194926.jpg

En reaktion till “Motionerande suggor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s