World Village of Women Sports

Jag har i förbifarten tidigare nämnt World Village of Women Sports, och tänkte nu ta tillfället i akt att berätta mer om satsningen och vad den står för. Detta då jag tycker det känns som ett fantastiskt projekt som jag hoppas ska bli verklighet.

Idén om World Village of Women Sports föddes av superentreprenören Dan Olofsson (bl.a. grundare av bolaget Sigma), tillsammans med Kent Widding Persson och Mårten Hedlund. De ansåg att kvinnor historiskt och fortfarande idag inte får samma möjlighet att utvecklas som sina manliga kollegor, då den mesta idrottsforskningen (fysiologisk, medicinsk mm) sker baserad på den manliga kroppens förutsättningar. World Village of Women Sports syftar bland annat till att flytta fokus på idrottsforskningen till kvinnokroppen, både vad gäller elitidrott som motionsidrott och hälsa. Projektet blir världens största satsning på damidrott. World Village of Women Sports vill vidare att idrotten, den akademiska världen och näringslivet ska samlas under samma tak för att tillsammans förädla idrotten utifrån ett kvinnligt perspektiv.

En enorm arkitektonisk anläggning planeras att byggas centralt i Malmö, där ett modernt forsknings- och utvecklingscenter med fokus på kvinnliga idrottare står i centrum. Det är tänkt att anläggningen ska fungera som en internationell mötesplats där aktiva idrottare och motionärer möter och arbetar tillsammans med tränare, ledare, läkare, beteendevetare, näringsfysiologer med flera. Det finns också planer på att lägga delar av Malmö och Lunds universitet i byggnaden, för att skapa synergier för de studier som rör idrott och hälsa. Boende, butiker och restauranger kommer också komplettera konceptet.

Just nu vet jag att projektet väntar på avgörande besked om projektets vidaregång. De avgörande frågorna, som jag förstått det, handlar om stadsplanering och finansiering.

Låt oss verkligen hålla tummarna för att det går vägen! Gå gärna in på Facebook och gilla deras sida.

20131214-212629.jpg

20131214-212645.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s