Längdskidteknik mina tips

Längdskidteknik kan vara lite tufft till en början, men när man funnit balans och rytm får man en härlig känsla i åkningen.

Som jag ser på längdskidteknik så handlar det om positioner och vinklar för att använda musklerna på mest effektiva sätt och få kraften i rätt riktning – framåt. Genom att kombinera kraftinsats med frekvens kan den erfarna åkaren variera sin hastighet. Är ni med? Nyckeln för att kunna hantera denna teknik är dock att utveckla balans och styrka. För tävlingsåkare gäller det att klara av att hålla tekniken och åka avslappat även när stumheten kommer och när spåren är sladdriga.

Längdskidåkning är ganska mycket en ”enbensidrott”, dvs du står ofta och balanserar på ett ben (förutom i stakning och utförskörning). Men detta betyder automatiskt inte att man behöver göra det så komplicerat, utveckla balans är någonting man enkelt kan jobba med och direkt känna större säkerhet på skidorna.

Den klassiska skidåkningen baseras på att man ska trycka ner skidans fästzon genom att jobba med tyngdöverföring. Med tyngdöverföring menas att föra över hela din kroppsvikt från ena skidan till den andra.

Det enklaste sättet att öva upp detta på är genom att ta av sig stavarna och försöka diagonala utan. Då måste man trycka över vikten för att få ner fästet i backen och ta dig framåt. Ta för vana att köra 10-15 min i början av passen, det kommer göra underverk. Även eliten tränar en hel del utan stavar, bra för alla nivåer.

Några fler råd på vägen:
– Skidvana är det bästa receptet för framgång, så trots att du känner dig osäker är det bara att börja ge dig ut på egen hand och bara köra.
– Ta gärna hjälp av någon mer erfaren åkare efter några pass. Be personen komma med några enkla råd till dig.
– Testa att åka bakom någon i spåret som du ser har fin teknik. Försök komma in i den personens rytm och stil.
– Har du möjlighet gå en helgkurs kan du snabbt få intensiv träning och mycket att ta med dig hem. Det finns numera många att välja på, jag håller själv i två stycken i januari, se mer under ”Event”.

Längre fram kommer jag skriva om några balans- och teknikövningar man kan köra. Kommer även skriva mer om skateteknik.

20131213-113508.jpg

4 kommentarer på “Längdskidteknik mina tips

  1. Tycker åkaren på kortet verkar ha fin-fin teknik 😉 och det känns som en betryggande lucka för den framförvarande åkaren 👍…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s