Lär dig skidgång

Skidgång är riktigt bra träning för längdskidåkning. En träningsform som många glömmer bort, kanske för att man blandar ihop det med den typ av motion där man går med stavar och har dem lite som stöttepelare utan att ta i. Jag vill verkligen slå ett slag för skidgång, det är mycket mer än så! Alla i världseliten tränar skidgång under barmarkssäsongen. Vi som ännu inte fått någon snö kan fortsätta köra detta, det är en väldigt grennära och bra konditionsträning. För er som inte är vana vid träningsformen tänkte jag här ge er lite info!

Det du behöver är ett par längdskidstavar. Om du har tillgång till ett par som är lite kortare än de du kör klassiskt med på vintern så är det det allra bästa, men köp inte nytt bara för det, det går absolut bra med samma. Sätt fast handen ordentligt i remmen, du ska kunna släppa handen och ändå sitta fast vid staven.

Kör på en kuperad löpslinga eller i en backe, kort eller lång.

Det viktigaste att tänka på är att ta i med stavarna! Sätt i staven med ett tryck bredvid foten, tryck ifrån så att du tar i igenom hela pendeln. Du tar i med såväl bröstmusklerna som triceps (baksida arm) och latsmusklerna (sida rygg). Stavarna ska hela tiden gå i linje med dina axlar och parallellt genom hela stavtaget. Vanligt fel är att man håller lite smalare upptill än nedtill med staven, bredda mellan händerna så att det inte sker.

Det finns nog olika definitioner, jag brukar skilja på tre sätt av skidgång: Gående skidgång, sprätt och älghufs. Ska försöka förklara.

Gående skidgång. Gå med långa bestämda kliv, gärna i uppförsbacke. Att tänka på förutom att använda armarna är att ha hög position på höften och att få fram höften i varje steg. Testa att trycka ifrån med stortån för att få tryck i steget (frånskjutet i skidtermer), för underbenet långt fram i varje steg så att du får fäste när du sedan åker skidor.
– Kör gärna i intervallform och bestäm innan passet ditt mål för den effektiva intervalltiden (intervalltiden exklusive vila). Jag skulle rekommendera att sikta på 20 minuter eller mer. Kan köras som till exempel 3-minutare, 5-minutare, 15-minutare eller trappa. Varianterna är oändliga och kan ex varieras beroende på vilken terräng man har tillgång till.

Sprättande skidgång. Explosiv skidgång med maxinsats så att du svävar med båda benen i luften i varje steg.
– Kör till exempel kortare intervaller på 100-200 m med många repetitioner. Eller lite längre såsom 1-minut gånger 10 st i 2-4 set. Används också ibland i inledningen av varje skidgångsintervall för att snabbt få upp pulsen.

Älghufs. Springande skidgång där du använder stavarna när du springer på platten och uppför. Ta upp stavarna utför. Tryck ifrån med stavarna på varje steg så att du inte bara springer med benen.
– Kör gärna som naturlig intervall på en kuperad löpslinga alternativt lugnare älghufs som inslag i ditt distanslöppass.

Jag kan rekommendera en kort video om Skidgång som finns på Svenska Skidförbundets hemsida, där diagonalåkning på snö och skidgång jämförs.

Det går bra att ställa frågor tillbaka till mig om det är något som ni undrar över så ska jag försöka svara.

20131206-132812.jpg

Foto: Luca Mara

Annonser

2 thoughts on “Lär dig skidgång

  1. Måste fråga angående stavarna. Ska man ha trugor på eller är det vilket som? Tänkte kapa ett par gamla stavar men måste man ha något på änden?

    • Hej Johan, det beror lite var någonstans du har tänkt gå skidgång. Truga behövs om du kör på mjukare underlag, ex myrmark eller där det är lerigt. I annat fall kan det fungera med rullskidspets. Jag har trugor på mina skidgångsstavar. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s