Läget i längden

I min roll som expert på OS-sändningarna i februari gäller det att hålla sig uppdaterad om läget i längdskidåkningsvärlden och jag vill gärna delge er några av mina notiser och tankar just nu.

Press inför OS-uttagningar. Sex stycken åkare är redan OS-klara (Olsson, Hellner, Ingemarsdotter, Kalla, Jönsson och Pettersson). Rutinerade åkare såsom Anders Södergren och Anna Haag känner säkerligen en viss stress att prestera nu inför OS-uttagningen, då de tyvärr varit sjuka och missat inledande tävlingar. Hoppas de hittar formen snart. Vi har också två stafettlag klara för OS vilket öppnar upp för åkare som inte individuellt klarar OS-kvalgränsen med ”dokumenterad topp-åtta-nivå”.

Vi har flera åkare som inte är helt givna i landslaget, men som knackar på dörren för OS-platserna då de presterat bra hittills. Bland annat Britta Norgen Johansson (11:a totalt i Kuusamo), Lars Nelson (11:a på 10 klassiskt i Kuusamo) och Tiio Söderhielm (vann inledande tävlingspremiären i 15 fristil i Bruksvallarna). Nyblivna tvåbarnsmamman Maria Rydqvist antar jag ska åka i Davos om två veckor för att också kriga om platserna.

Sprinters som presterar är Ida Ingemarsdotter och Teodor Petersson, men även på hemmaplan Hanna Falk och se upp för unga Simon Persson. Ida har inte varit i storform i inledningen av säsongen, men har en grym förmåga att hålla ihop loppen ändå och slutade sexa i sprinten i Kuusamo. Teodor gick mot seger, men blev slagen sista metrarna och slutade trea. Falken (med två WC-vinster från 2009) vann tävling på hemmaplan i Idre storstilat. Simon Persson vann samma tävling för herrarna och vad jag fått höra har han varit ett utropstecken redan under höstens sprintträning, där han varit en dem i Team 2015 som fått chansen att träna med A-landslaget. Ja och så har vi ju Emil såklart, som vunnit sprintvärldscupen sista tre åren.

Ni har säkert hört att världsmästaren på Skiathlon, Cologna, halkade på joggingtur och skadade sina ledband så att operation var nödvändig. Operationen har gått bra och han siktar mot OS med ett annorlunda upplägg, har bl.a. lånat en handikappkälke att staka på. Planen som den ser ut nu är att göra premiär i världscupen i Polen i mitten av januari.

Northug verkar tävla sig i form utan att bry sig om resultaten. Det är starkt av honom att våga möta världseliten redan.

Johan Olsson har varit starkast av alla under landslagslägrena i sommar och höst. Har nu haft en strulig period med förkylning, men har enligt vad jag hört tränat på lugnt en period, tagit det säkra före det osäkra och avvaktat med säsongspremiär, tills i helgen!

Markus Hellner har ännu inte funnit formen i klassisk teknik, men verkar framför allt i skate vara starkare och mer fokuserad i år. OS-sprinten är främst i sinnet har jag förstått i intervjuer med honom, han är ju världsmästare i disciplinen!

Ryssarna har stor press på sig med OS på hemmaplan. Herrarna har öppnat säsongen starkt med tre åkare bland de fem främsta i Kuusamo. Sämre är det på deras damsida, där hade de ingen bra start.

Toppen har hårdnat i damklassen. Enligt många källor är Johaug betydligt starkare i år än tidigare. Även Kowalcyk tycks ha tagit ytterligare ett snäpp i stakåkningen. Björgen kommer alltså att få konkurrens på tronen. Charlotte Kalla är också med där uppe, hon har tagit kliv genom att bland annat omfördela träningen till att köra mindre hårt närmre inpå säsongen.

Längdskidåkning har utvecklats de senare åren inom material, snabbare spår och nya discipliner (masstart och sprint är nu helt etablerat). Syreupptagningsförmåga är fortsatt den viktigaste parametern, men det räcker inte enbart, utan kraft i åkningen och rätt timing för att få ut kraften i tekniken känns allt viktigare.

20131205-135622.jpgHittade en tio år gammal bild bland mina foton på Johan Olsson och Mats Larsson (ny landslagstränare) som får symbolisera det roligaste i denna texten, Johan är redo för tävling!

3 kommentarer på “Läget i längden

 1. Du nämner inte Calle Halfvarsson? Borde inte han vara given tillsammans med de 6 ”givna”??? Sen får man väl även hoppas att Rickardsson kommer i form lite mer?

  1. Hej Lasse,

   De sex som jag har nämnt inom parentes de som redan är uttagna av SOK. Sedan nämnde jag några i andra stycket som är lite mer uppstickare (Tiio m fl).

   Calle och Daniel, skulle jag gärna skrivit några rader om också, de har gjort det så bra hittills!

   Ha det gott,

   Emelie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s