Veckans intervallpass – SkiErg-intervaller

Variation i träningen gillar jag, det gör det roligare för huvudet och dessutom så triggar det kroppens utveckling. Jag kommer varje vecka att skriva om olika intervallpass som jag kör för att ge er tips om olika varianter. Mitt mål är att köra minst ett intervallpass per vecka.

För att klara av tuffa intervallpass så bestämmer jag mig innan träningen börjar för vad jag ska köra, sätter en målsättning för passet. Gärna i en ny uppsättning, så det känns roligt. Det viktigaste i ett intervallpass är den totala intervalltiden, samt att inte ha för lång vila mellan intervallerna (så man håller uppe puls och processerna som satts igång i kroppen). Man behöver inte komplicera det här med träning, men däremot behöver man finna träningsformer som ger motivation, så att man blir motiverad till att sticka ut på passet eller till att köra igenom ett tufft intervallpass.

Det blev ett intervallpass på SkiErg även denna veckan då jag vill träna upp armstyrkan, men passet kan lika gärna köras genom löpintervaller, på rullskidor eller på cykel.

Intervalldelen i passet såg ut så här:
– 10 min, vila 2 min
– 5 min, vila 2 min
– 3 min, vila 2 min
– 10 min, vila 2 min
– 5 min, vila 2 min
– 3 min, vila 2 min
Effektiv intervalltid: 36 min

De längsta intervallerna körde jag en bit under tröskeltempo, femminuterna körde jag runt tröskeln och treminuterna körde jag ytterligare lite snabbare, försökte ta i järnet och jobba något över tröskeln. Är man inte så van vid intervaller fungerar ett varv (10,5,3) jättebra, istället för två.

Plus uppvärmning och nedvärmning 10 min vardera som gjorde passet till lite över timmen. Efter ett SkiErg-pass blir man stel i kroppen så jag avslutade med 10 min jogg där jag vevade mycket med armar och ben.

Hur vet man sitt tröskeltempo kanske någon undrar? Det är ett tufft tempo, men där man ändå klarar av att köra den sista intervallen lika snabbt som den första. Jag tycker det är bra om man försöker lära sig den känslan. Jag brukar ibland när jag springer intervaller försöka trycka på lite mer i steget tills dess att jag känner att stumheten kommer och då minskar jag tempot lite. Håller på så fram och tillbaka för då ligger jag runt tröskeln. Testa att känna efter hur din kropp fungerar.

20131202-083718.jpg
Vid träning på SkiErg ska man eftersträva god stakteknik. Upp i hög position mellan stavtagen och tryck till med magen nedåt. Foto: Luca Mara

20131202-083735.jpg
Foto: Luca Mara

2 kommentarer på “Veckans intervallpass – SkiErg-intervaller

  1. Fantastiskt bra blogg du har! Intressanta blandade inlägg, enkelt skrivet och täta uppdateringar – jättekul att följa!

    1. Hej Ingemo!

      Vad glad jag blir, tack! Ja jag ska försöka fortsätta blanda träning och föräldraskap och såklart en hel del längd..kul att det gillas!

      Ta hand om dig, Emelie >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s