TRÄNING EFTER GRAVIDITET – SÅ HÄR GJORDE JAG

Jag har tidigare skrivit kring ämnet, men har förstått att det finns läsare som önskar mer av mina tankar och erfarenheter.

Direkt efter att jag fått Ellens tog jag det väldigt försiktigt med all aktivitet. De tre första veckorna bestod mest av lugnare promenader för jag var ganska sliten i kroppen (och hade även fått sy). Även när jag bara promenerade hade jag värk och ont. Jag hade också en konstig värk i alla mina leder, tror att det var något hormonellt. Utan att gå in på detaljer så hade jag en riktigt tuff förlossning och det tar tid för kroppen att återhämta sig efter det. Undantaget var när jag tre dagar efter förlossningen paddlade kajak, det gjordes i något slags lyckorus, inte så smart egentligen. Även om det var en underbar tur som ni kan se på bilderna, så är det inget att rekommendera.

20131128-124313.jpg

20131128-124323.jpg

De första löpstegen var mycket kontrollerade och genomtänkta och de tog jag efter ca fyra veckor. Testade då att jogga på mjukt gräs så kort som 30 sekunder till att börja med. Kändes obehagligt och konstigt efter skadan jag fått, men gjorde inte ont. Lyfte inte fötterna så högt ovanför marken för att undvika att det skulle bli stötigt. Ökade upp till tre gånger en minut nästa dag och tre gånger tre minuter dagen därpå och sådär höll jag på tills att jag efter ca två veckor sprang tre gånger 15 min. Då kändes det bra i kroppen igen, även om jag fortsatt tog det försiktigt ytterligare några veckor.

Löpintervaller började jag med efter ca två månader, då kändes kroppen helt läkt. Eftersom muskulatur i bäckenområdet går sönder och behöver tränas upp igen så gjorde jag bäckenbottenövningar samtidigt som jag sprang, då får man inte den där ”tunga” känslan. Det har jag fortsatt med, även om jag slarvar lite ibland. Jag tror att genom att börja löpträna mycket försiktigt och samtidigt göra dessa övningar, så hjälper man kroppen att träna upp sig igen.

Styrketräning för övre delen av överkroppen, framför allt armarna, kändes helt ofarligt så det kunde jag köra igång med direkt när lusten att börja träna kom, vilket den gjorde efter ca fyra veckor. Successivt ökade jag på antalet rep och vikt. Däremot gjorde jag inte rygg- och magövningar till att börja med. Det är ett parti som fått ta mycket stryk, så man ska vara försiktig med de musklerna till att börja med. För mig aktiverades bålen tillräckligt genom att man drar om magen och är stabil i kroppen när man tränar armarna. Dessutom hade magmusklerna gått isär på mig, så jag väntade i ca två månader.

20131204-092043.jpg

Nu åker inte alla av er som läser rullskidor, men för er som gör det kan jag verkligen rekommendera det. Vad skönt det var att få använda hela kroppen igen i en träningsform som är väldigt skonsam, utan en massa stötar. På bilden ett sensommarpass i kvällssol.

Det viktigaste av allt tror jag är att utgå från sin egen känsla och sin egen träningsbakgrund. Jag har en stor fördel av att ha en bakgrund av många års träning och elitidrott. Om du lyssnar noga till din kropp och gör en långsam stegring så tror jag att träningen bygger dig tillbaka till din tidigare nivå och utifrån det kan du får lust att bygga dig vidare.

5 kommentarer på “TRÄNING EFTER GRAVIDITET – SÅ HÄR GJORDE JAG

  1. Jag har följt Olga Rönnbergs upplägg som hon beskriver i Träning för nyblivna mammor. Nu, ca 3,5 månad efter födsel, har jag börjat korrigera upplägget efter eget huvud/behov. Men jag tyckte framförallt att jag fick väldigt bra hjälp med den allra första ”träningen” i form av andningsövningar och coreövningar.

  2. Underbara bilder! Va härligt att du kunde börja med löpintervaller redan efter 2 månader, är du tillbaka i din pregravida form nu? Har du satt upp några specifika träningsmål framöver?

    1. Vad roligt att du följer bloggen! Jag tränade inte så extremt mycket tidigare, även om jag alltid haft en kontinuitet på ca tre pass per vecka. Ligger mer än så nu, ca fem pass per vecka så jag är nog ärligt talat i lite bättre form 🙂 Har som mål att köra en motionstävling i år och att då ha en positiv känsla i kroppen, alltså att jag kan ha en någorlunda bra fart. Må så gott!

      >

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s