Test av Skike

Fick under helgen möjligheten att testa Skike-rullskidor. Det är en rullskidmodell som man spänner fast på sina löparskor och där man kan åka på grus eftersom hjulen är uppblåsbara som cykeldäck. Hade hört talas om Skike, men visste egentligen inte så mycket om dem.

Skike riktar sig främst till de personer som inte bor i närheten av fina rullskidvänliga vägar, utan kanske är tvungen att ge sig ut på hårt trafikerad väg, oljegrusväg eller liknande. Istället kan de här få möjlighet att köra på grusväg.

Först och främst kör man fristil på dem, men det går givetvis bra att bara staka och det finns även en variant med spärr så att man kan använda frånskjut.

Som vanligt när jag testar nya grejer så åkte jag med ett stort leende på läpparna! Det jag framförallt tyckte var härligt var att komma bort från asfalten och in på grusvägen, ut i naturen.

Rullskidorna är främst anpassade för skate, en disciplin som tyvärr inte är så utbredd bland motionärer i Sverige, till skillnad från söderut i Europa. På många håll i Sverige har vi inga preparerade skatespår att åka på. I Stockholmsområdet till exempel är det någonting som jag verkligen saknar, ett kuperat välpreparerat skatespår.

Jag tycker att skate ger en annan frihetskänsla än klassisk skidåkning, vet inte om det är för att det går lite snabbare. En annan sak är att man inte behöver valla skidorna så ofta (man har ingen fästvalla på). Det allra bästa som finns är att en tidig vårmorgon ge sig ut och köra skate helt fritt utan spår på skaren, helst uppe på fjället. Nu när man bor söderöver kan man bara drömma om det!

Men återigen till Skike. Det känns som en mjukare form att åka rullskidor på, lite vänligare än asfaltskörning. Det går något långsammare och det finns en broms som är lätt att använda, så för en nybörjare som vill köra skate känns det toppen. För den mer erfarne som mest kör klassiskt ger dessa en möjlighet att testa skate också, eller för stakning på ett annat underlag. När man kör på grusväg så slipper man också den hårda stavisättningen med armbågsproblem som följd. Att åka i naturen är för mig alltid trevligare än ute bland trafiken.

20131201-161927.jpg

20131201-161936.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s