Helgens supermammor

Två stycken är de – mammorna i toppen av svensk längdskidåkning. Britta Johansson Norgren blev mamma till Emilia i november 2011 och Maria Rydqvist blev tvåbarnsmamma i maj genom dottern Charlize och har sedan tidigare Wilda, född i juli 2010.

Intressant nog gjorde Maria sin bästa säsong någonsin 2011, ett halvår efter att hon fått sin första dotter. Hon kom sexa på Skiathlon på VM i Holmenkollen i februari 2011. Vad jag förstår (rätta mig om jag har fel Maria), så ammade hon fortfarande Wilda under de första tävlingarna den säsongen. Visst är det imponerande!

Britta blev starkare och starkare under längdskidsäsongen ifjol, ca ett år efter att hennes dotter föddes och fick köra världscupstävlingar i slutet av vintern.

Under längdskidpremiären i Bruksvallarna i helgen visade de båda styrka igen. Framför allt Britta imponerade stort med två fjärdeplatser och en andraplats och det har premierats med en biljett till helgens världscuppremiär i Kuusamo! Maria hade inför tävlingarna varit lite krasslig så hon gjorde efter förutsättningarna en bra helg tycker jag.

Britta och Maria har inför säsongen varit utanför landslagets träningsgrupper och de är mycket väl medvetna om vikten av att prestera i början av säsongen för att få chans att åka världscup, där resultat kan ge en OS-biljett. Men som Maria sa till mig: ”det är ändå ingen stress, det är inte på liv eller död längre när man har blivit mamma”. Den mentala distansen tror jag är någonting positivt.

Båda två har också talat om den nytändning i skidspåret som mammarollen inneburit.

Hur får dessa två mammor pusslet att gå ihop är ändå en fråga som man kan ställa sig? Jag vet att elitidrott inte är ett åtta-till-femjobb. Det är mer än så, en dag för en elitskidåkare ser ut ungefär så här om man inkluderar måltider:
7:30 frukost
8:30-11:00 träning, något att äta efter träning
12:00 lunch
13:00-14:00 sova efter lunch
15:00 eftermiddagsfika
16:00-18:00 träning, något att äta efter träning
19:00 middag
21:30 kvällsfika

Sedan kan man behöva ge kroppen någon behandling där emellan så som massage till exempel. Att då hinna med amning, matning, lek med bebis får det hela att bli ett späckat schema. Så tillkommer den enorma trötthet som denna tuffa träning innebär, på kvällarna brukar man vara lite seg. Så åtta till nio timmars sömn är viktigt, men det är inte lätt att få till med en bebis heller. Ja, de gör det bra och även om det är svårt så tror jag att det fungerar och Britta och Maria bevisar det. Pusslet pusslas ju ihop med pappan också och med andra runt omkring som stöttar.

Kvinnor avslutar i regel sin idrottskarriär tidigare än män gör. Jag hoppas att fler tjejer kan ta efter dessa två och förlänga sin idrottskarriär även om de blir mammor. I en konditionsidrott som skidåkning tror jag att man kan hålla kapaciteten åtminstone till man är 40 år. Britta och Maria är inte i den åldern än på ett tag, men de banar väg för fortsatt hårdsatsning i kombination med mammaroll.

20131126-091817.jpgBritta intervjuas efter helgens lyckade tävlingar

20131126-092306.jpgFoto: Anders Henriksson, www.mariarydqvist.se

2 kommentarer på “Helgens supermammor

  1. Det är inte så att du i och med detta vill påskina att du själv kanske kommer göra en ”come-back”? 😉 (Skojar bara…)
    Klart imponerande av Britta och Maria!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s