Säsongsstart

Den stora premiärtävlingen går av stapeln i Bruksvallarna till helgen. De flesta av landslagsåkarna kör eftersom det ligger just i anslutning till lägret som avslutades idag. På fredagen körs 5 och 10 km klassisk stil, en distans som för drygt 10 år sedan fanns på VM och OS-programmet. På lördagen är det 10 och 15 km fristil och på söndagen sprint i fristil. Tänkte ge mina tankar om några av landslagsåkarna som jag ser fram emot att se i år.

Börjar med Johan Olsson, lagets bragdman från ifjol och som kört oerhört tufft under uppbyggnadsperioden, tuffare än någonsin, som han sa till SVT i oktober. Han har kört rullskidturer på upp emot 10 mil, vilket är dubbelt så långt som långa distanspass brukar vara. Det verkar ha gett resultat för han har varit mycket stark under hösten. Nu har han varit krasslig och tar det säkra före det osäkra genom att avstå helgens tävlingar vilket är smart. Det är något som man brukar blir bättre på med åren, att göra kloka val. När man är yngre kan man lätt bli stressad att köra igång lite för tidigt. Johan verkar dock vara igång med träning, se reportage på TV4, så han är redo för nästa helgs WC-premiär.

Marcus Hellner väljer att köra Gällivarepremiären istället för Bruksvallsloppet. I Gällivare körs också 10 och 15 km fristil och det är förståeligt att Marcus vill ta några dagar på hemmaplan samt få en genomkörare på tuffa WC-banor, även om det är roligt att ha alla åkare samlade i en och samma säsongspremiär. Ser fram emot att se honom i spåret i år för han verkar laddad och revanschsugen efter en trist fjolårssäsong där han inte alls fick ut det han har i kroppen. Väldigt frustrerande säger han själv. Han hade ökat träningsdosen, men bara blivit segare. En anledning till det, har han själv sagt, kan ha varit en minskning av styrketräningen i fjol, vilket han nu korrigerat tillbaka. Pratade med förbundskapten Rikard Grip som även säger att åkarna generellt, såväl damerna som herrarna, jobbat mer med längre intervaller i tröskelzonen. En annan del som Marcus nämnt i intervjuer (som denna på Viasat) är den motivation som ett OS ger, det blir ett annat fokus under träningssäsongen, där OS kan visualiseras inombords vid tuffa träningspass. Jag tror att Marcus är tillbaka på nivån han haft under sina bästa säsonger. Då har han varit stark redan i samband med säsongsstarten, vann ju WC-premiären i Gällivare för några säsonger sedan.

Vad jag har förstått har flera av landslagsåkarna varit extra fokuserade i år. De har valt att skärma av sig mot media till exempel och valt ut ett fåtal tillfällen när de funnits tillgängliga. Charlotte Kalla är en av dem, men hon har gett intervjuer vid några tillfällen. På Viasat:s intervju tyckte jag verkligen det lyste om henne. Man kan nästan se att hon känner sig stark och det är också de indikationer jag har fått! Hon kommer förhoppningsvis återetablera sig högst upp i listorna i år, åtminstone i fristil.

Anna Haag blev starkare och starkare under fjolårssäsongen. Som ni säkert har läst har hon och sambon Emil Jönsson varit mycket sjuk under hösten. Hon kommer troligtvis få arbeta sig i form genom tävlingar, kanske en repris på i fjol med formtopp under OS? OS-biljetten är dock ännu inte klar, vilket skulle kunna vara en jobbig stressfaktor, men behöver så inte bli då hon också är en stafettstjärna och stafettlaget är redan kvalificerat till OS. För Emils del så tror jag nästan det kan vara positivt med en segare säsongsstart. Visst det är aldrig bra att vara sjuk, men min känsla är att han har haft en tendens att vara i form tidigt på säsongen, nästan så att formen varit på topp just innan mästerskapen, i år kanske han prickar.

Formprickaren Ida Ingemarsdotter som alltid är bäst när det gäller verkar ha haft en stabil uppbyggnadsperiod. Fredagens 5 km borde passa henne som handsken, den distans som damerna kör i stafettsammanhang, där hon allt som oftast är vår förstasträcksåkare. Söndagens sprint, passar henne minst lika bra!

Calle Halfvarson och Emma Wikén slog igenom på riktigt under fjolårssäsongen och det blir spännande att se om de kan följa upp det i år. Vi får dock inte glömma att Calle och Emma är unga och då går det lite upp och ner, man är inte lika stabil som äldre åkare.

Ung, ja faktiskt yngst i laget, är Stina Nilsson, JVM-guldmedaljör och sensationellt femma på VM i sprint i fjol, som har sin första säsong som senior i år. Jag tycker inte vi ska ha för höga förväntningar på henne, det tar tid att etablera sig internationellt. Vi har tyvärr haft några 19-åringar som nått fina resultat, men som sedan inte nått upp till den nivån igen. Låt det ta den tid som behövs!

Anders Södergren har valt att stå utanför den svenska landslagstruppen under träningssäsongen och istället kört med Team LeasePlan Go tillsammans med kompisen Alsgaard, så honom vet vi inte riktigt var vi har formmässigt. I Bruksvallarna kan han bo i sitt egna fina hus som ligger just bredvid spåren.

Strongt av Daniel Rickardsson att ställa upp i skidtävling redan till helgen, då han under hösten jobbat med rehabilitering av skada han ådrog sig vid den obehagliga olyckan i somras. Ingen kan man önska mer lycka än Daniel denna säsong!

Vi har ett starkt landslag och förhoppningsvis kommer även några utanför laget att utmana dem.

Vilket långt inlägg detta blev, märks att det är fler än åkarna som är laddade inför säsongsstart!

20131120-173318.jpgBild från stadionområdet i Bruksvallarna. Foto: Jocke Lagercrantz, Härjedalsbild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s