Styrketräning

Har tillbringat en del tid i gymmet sedan jag blev mamma, av flera orsaker. Kände mig väldigt svag i rygg och mage efter att ha burit runt på extra 15 kg en period och för att jag inte styrketränat under ca 1 års tid. Sedan har jag alltid gillat gymträning, inne bland vikter och maskiner har jag trivts. Där får man snabbt svart på vitt sin resultatutveckling! Den sista anledningen är att det fungerat så bra för mig att ta med mig Ellen in till gymmet. Jag tränar på ett litet gym, där jag oftast är själv på förmiddagarna, så det är ingen risk för henne att vara med för det hade jag såklart inte utsatt henne för. Hon sitter oftast i babyskyddet eller så ligger hon på en filt och tränar rygglyft precis som mamma.

Intressant är att det gick snabbt att komma upp till en bra styrka i kroppen, förvånansvärt snabbt. Började träna några veckor efter förlossningen och redan efter ytterligare några veckor var jag på en bra nivå styrkemässigt, körde då två gympass per vecka. Givetvis har jag en stor fördel av att ha hållit på med elitidrott i 15 års tid, men ny forskning tyder på att man också har en positiv fysisk effekt efter graviditet.

För några veckor sedan deltog jag på ett seminarium som bland annat handlade om träning under och efter graviditet på World Village of Womens Sport i Malmö. Vi var en diskussionspanel bestående av elitidrottare, forskare och förbundsrepresentanter. Träning under och efter graviditet är något positivt, dock ska man givetvis ta hänsyn till hur man känner sig och vad som sker i sin egen kropp, det kan vara väldigt individuellt. Det som bland annat händer är att eftersom hjärtat pumpar en större blodvolym under graviditeten och hjärtat är en muskel, så växer den sig starkare. Den hormonchock som en graviditet innebär kan troligtvis också innebära en positiv utveckling. Mer forskning kommer göras inom detta området. Superintressant tycker jag och kanske kan förklara varför det var förhållandevis enkelt att komma igång igen.

20131114-103902.jpgBild från gårdagens gympass

20131114-103929.jpg

20131114-104335.jpgKanotisten Sofia Paldanius och simhopperskan Anna Lindberg var med på seminariet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s