Variera intensiteten i träningen

För de flesta gav träningslägret i Playitas ett tillfälle att testa på landsvägscykling, men för de som var mer erfarna finns ett ämne som ofta återkommer oavsett om det gäller cykling, löpning eller längdskidåkning, nämligen att ha en bättre dynamik i belastningen på träningspassen. Kroppen vänjer sig efter tag vid ett och samma tempo och slutar då utvecklas. Lägg in intervallpass i träningen och gör skillnad i fart mellan distans- och intervallpass, du kommer märka skillnad!

Som längdskidåkare talade vi om intensiteterna A1, A2, A3 och A3+, där A1 är den lägsta intensiteten – distansträning. Distansträning är basen i träningen som gör processerna ute i musklerna mer effektiva. Man kan säga att det öppnar upp för att du ska klara av mer högintensiv träning. A3 är högintensiv träning i tröskeltempo, den tröskel där du bildar lika mycket mjölksyra som du gör dig av med och som utvecklar hjärtats kapacitet. Kör du snabbare än så blir du snabbt stum. Genom att köra intervaller på denna nivån kommer du snabbt känna skillnad. Ett knep för att finna rätt tempo är att sista intervallen ska köras i samma fart som första, du ska alltså inte köra dig stum.

Du kan räkna ut den effektiva tiden på dina högintensiva pass, vilket är tiden på intervallerna tillsammans. När jag tränade som mest så siktade jag på 40 min eller mer effektiv tid. Nu som motionär siktar jag på 20 min. Till exempel 4 ggr 5 min eller 2 ggr 10 min.

Så hitta en dynamik i träningen genom att variera intensitet och innehåll så kommer du utvecklas mer!

Bilder på taktiksnack under cykelturen, backträning, alla ledare som var med och på mig och Ellen.

20131112-084111.jpg

20131112-084124.jpg

20131112-084141.jpg

20131112-084158.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s